dinsdag 12 juli 2011

Let op: Hitte en maden!

De laatste tijd is het flink warm af en toe, en daar hebben konijnen last van.
nijnen582.jpg
Konijnen kunnen bij extreme warmte overhit raken en zelfs overlijden. Neem daarom maatregelen op hete dagen.

1. Waterflesjes: Ververs meerdere keren per dag het water zodat het fris en koel is. Ook kun je er speciale hoesjes om doen om het water wat langer koel te houden, of natuurlijk aluminiumfolie.


2. Koelelementen: Je kunt (plastic!) flesjes water invriezen en in het hok leggen, eventueel met een doek eromheen zodat het ertegenaan liggen wat prettiger is. Ook is er een speciaal koelelement voor konijnen, die ze niet kapot kunnen bijten. Het heet de IcePod.
nijnen589.jpg

3. Verblijf: Zorg voor genoeg schaduw en koele plekken in het verblijf. Dit kan met bijvoorbeeld een parasol of een wit laken. Eventueel de buitenren gedeeltelijk natspuiten.

4. Konijnen zelf: Maak de oren van het konijn nat met water op kamertemperatuur. De oren zijn een verkoelingsorgaan voor konijnen. Je kunt het konijn ook naar binnen halen, en daar op een koelere plek laten. Heeft je konijn een lange vacht, kun je die knippen.
nijnen594.jpg
(pensionkonijn: Roosje van Jaqueline)

Houd ze goed in de gaten. Tekenen van overhitting zijn: het konijn ligt languit, ademt snel, zijn neus is nat, zijn ogen zijn half gesloten en de oren voelen heet aan. Het tandvlees en de binnenkant van de oogleden zijn donkerrood. Neem heel snel maatregelen en probeer je konijn zo snel mogelijk te koelen! Neem eventueel contact op met een konijnkundige dierenarts.

Let wel op met bijvoorbeeld natte doeken. Het is namelijk ook madentijd. De groene vleesvlieg, een vleesetende vlieg, kan namelijk eitjes leggen op het konijn. Daar komen dan maden uit en die eten zich het konijn binnen. De maden verdoven en vergiftigen het konijn. De vliegen leggen eitjes als het geslacht of de poten van het konijn nat en/of vies zijn, of in wondjes. Daar kunnen konijnen aan overlijden, al na 48 uur van het leggen van de eitjes! Zorg dus voor:

- Een schoon, droog hok. Zorg ervoor dat er niet te veel ontlasting in het hok ligt. Verschoon het toiletje of de plek waar je konijn plast en poept dus vaker dan normaal.

- Een schoon, droog, konijn. Vooral de pootjes en het geslacht zijn erg belangrijk. Zet een buitenkonijn dus niet weer buiten nadat het bijvoorbeeld gewassen is bij diarree.

- Geen diarree bij het konijn. Dit kun je voorkomen door bijvoorbeeld niet plotseling groenvoer te geven als je konijn het niet gewend is.

Dit is de groene vleesvlieg:
Bestand:PhaeniciaSericata.jpg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten